Het voelt hier als thuiskomen

Joke Kuiper enthousiast over inspraak als koper
Lang hoefde Joke Kuiper niet na te denken toen ze hoorde van het kleinschalige nieuwbouwproject Hoge Varen in Hierden. De rust, de ruimte, de centrale ligging. Enthousiast is ze ook over de inspraak voor kopers. “Je kunt je huis naar eigen wens indelen en laten afwerken. Het wordt echt jouw thuis.”

Joke Kuiper komt van de Veluwe. Haar wieg stond in Horst-Telgt (gemeente Ermelo) en op 3-jarige leeftijd verhuisde ze met haar ouders naar Nunspeet. Daar woonde ze tot haar 38e. De afgelopen dertig jaar woonde ze in de Flevopolder, waar ze samen met haar man Dorhout Mees runde. Zes jaar geleden overleed haar man. “Ik besloot weer terug te willen naar de oude grond. De polder is mooi, maar op de Veluwe liggen mijn roots. Twee broers en mijn zoon wonen in Nunspeet en mijn dochter woont met haar gezin in Lelystad. Hierden ligt daar mooi tussenin; lekker centraal en toch heerlijk rustig. Je bent vanuit hier zo op de A28. En via de polder ben je snel in Amsterdam.”

Kleinschalig en gemoedelijk
“Ik heb altijd gezegd: als ik alleen kom te staan, wil ik een twee-onder-een-kapwoning. Vrienden wezen me op Hoge Varen. “De typen huizen spraken me meteen aan. Ze hebben een warme en sfeervolle uitstraling. De wijk is kleinschalig en gemoedelijk. Net als Hierden zelf. Ik ben een echt dorpsmens. Ons-kent-ons en elkaar groeten op straat. Diezelfde gemoedelijkheid vind je in deze wijk. En dan die natuur. Je woont hier vlakbij bos, zandverstuiving en water. Ja, het voelde echt als thuiskomen.”

Naar eigen smaak indelen en afwerken
Het halfvrijstaande huis (type Arezzo) van Joke biedt veel licht en ruimte. Ze hebben standaard een garage en een zeer royale woonkamer en zijn zeer goed geïsoleerd (A++). “In overleg met de aannemer heb ik de woning ingedeeld zoals ik dat graag wilde. Er zijn wat muurtjes opgeschoven, ik heb 2,40 meter uitgebouwd en ik koos voor twee in plaats van drie slaapkamers. Iedereen kan hier zijn huis naar eigen wens en smaak laten indelen en afwerken. Het is geen standaard projectbouw.”

Kopers zijn welkom (na afspraak)
Joke was medio 2015 een van de eerste bewoners van Hoge Varen. Gastvrij als ze is, nodigt ze iedereen die ditzelfde type huis wil kopen bij haar thuis uit om te kijken wat het eindresultaat kan worden. Dit na overleg met de makelaar. “De meeste mensen kunnen niet door een tekening heen kijken. Ze willen graag zien hoe het huis in werkelijkheid wordt. Ik vind het leuk om hen daarmee te helpen.” Vrijwel iedereen die in Hoge Varen woont of gaat wonen, is bij Joke over de vloer geweest. “Andersom is inmiddels ook het geval. Want ze vinden het dan ook leuk om mij te laten zien hoe hun huis is geworden. Verrassend om te zien.”

Veel jonge mensen en gezinnen
In Hoge Varen wonen veel jonge mensen en jonge gezinnen. Joke: “En hoewel veel bewoners hier niet werken, hebben ze het er graag voor over om hier te wonen. Dat heeft alles te maken met het dorpse karakter en de rust en ruimte. De ontwikkelaar heeft daar goed rekening mee gehouden, want er is parkeerruimte voor meerdere auto’s per huishouden.” Volgens Joke vinden de jonge bewoners het fijn dat in Hoge Varen ook senioren wonen. “Als zij overdag werken, zijn wij er voor de sociale controle en het aannemen van pakjes. Andersom vind ik het fijn om tussen de jongeren te wonen. Dat houdt mijzelf ook jong.”

Aanbod

Vrije Kavel
€ 214.000 - € 265.000
Kavelopp. 482 - 1012 m²

Meer informatie »
het voelt hier als thuiskomen